Věra Stichová

Ve Svitavské nemocnici pracuje Věra Stichová už téměř 48 let jako zdravotní sestra. Prošla několika odděleními a ambulancemi, takřka třicet let byla staniční sestrou na oddělení LDN. Od prosince minulého roku je pro nemoc dočasně v důchodu. Zastupitelkou města je od roku 2014, angažuje se v sociální problematice.

Maturovala na Střední zdravotnické škole ve Svitavách. Být sestřičkou si vyzkoušela postupně na chirurgii, interně, v několika ambulancích a na LDN.

Už třicet šest let působí v turistice. Nejprve vedla oddíl Zálesáci (šlo o předchůdce dnešních Zálesáků), postupně pracovala v různých funkcích ve výboru. Šestnáct let je předsedkyní Klubu českých turistů, odbor Svitavy. Pro turisty rovněž připravuje různé akce.

Svitavy nejsou jejím rodným městem, ale žije zde již půlstoletí. „Neměnila bych, hlavně proto, že se město stále vylepšuje,“ dělí se Věra Stichová o svůj pozitivní vztah. Je ráda, že může díky zapojení v SPMS a zastupitelstvu přispívat k dalším zlepšením. Pochvaluje si, že ve Svitavách jsou zajištěny kvalitně fungující všechny typy sociálních služeb.

Co ve Svitavách chybí? „Stejně jako dalším mi chybí život na náměstí. Je smutné o víkendu procházet prázdným náměstím.  V poslední době mě také mrzí situace ve Svitavské nemocnici, kde je nedostatek lékařů a zdravotnického personálu, omezují se a zavírají oddělení. Jinak se mi tu žije dobře, mám zde vše, co k životu potřebuji: práci, kulturní a sportovní vyžití, krásné okolí k procházkám. A vím, že až budu potřebovat pomoc ve stáří, najdu i ji. Svitavy jsou dobré město pro život,“ usmívá se Věra Stichová.

Dcery Věra a Petra absolvovaly vysoké školy a obě pracují v administrativních profesích. Radost Věře Stichové přinášejí i tři dospělá vnoučata Adéla, Barbora a Štěpán a dokonce už tři pravnoučátka Valinka, Tomášek a Viktorka. Pravnoučátka ráda hlídá a přinášejí jí radost do života. Těší se, až i s nimi bude zkoušet zálesácký život, vařit pouze na ohni, štípat dřevo, mýt se v rybníku nebo ve studené vodě.

Volný čas věnuje kromě rodiny i pobytům v přírodě a cestování.

„Život je boj, ale stojí za to.“