Ing. Pavel Špaček

Stál u počátku Sdružení pro město Svitavy, jeho členství se tedy datuje k období těsně po sametové revoluci. Pavel Špaček tehdy zamýšlel uplatnit své odborné znalosti a vědomosti k dalšímu rozvoji města. I nyní se pohybuje v ekonomické sféře.

Vystudoval svitavskou SEŠ, pak Vysokou školu ekonomickou v Praze. Prvním zaměstnavatelem byla tehdejší Vigona, od roku 1995 byl ekonomem ve Svitavské nemocnici. Ekonomii neopustil, nyní vede na Krajském úřadě Pardubického kraje při odboru zdravotnictví ekonomické oddělení.

Vedle financí je jeho životem basketbal. Od roku 1976 hrál v mužstvu Svitav, ale poté, co skončil s aktivní účastí v zápasech, se stal trenérem mládežnických i mužských oddílů. Do Svitav přivedl extraligovou basketbalovou soutěž, v níž si tým Tuři Svitavy vedl velmi dobře. I po sestupu do první ligy si svitavští basketbalisté počínají skvěle.

Po založení SPMS přispíval Pavel Špaček k rozhodnutím zasvěcenými odbornými komentáři, téměř dvě desítky let vedl finanční výbor zastupitelstva, jehož členem je nadále. „Jsem rád, že se podařilo rozvíjet město s malým zadlužením i s dostatečnou finanční rezervou pro budoucnost,“ komentuje Pavel Špaček vývoj rozpočtů města. Ne všem městům se takto dařilo.

Je svitavským rodákem, který město miluje, ale vidí i místa neradostná. „Myslím třeba nemocnici, která by si zasloužila významnou investici do lůžkových oddělení. I tomu se snažím na svém současném působišti pomoci,“ zná Pavel Špaček situaci svitavské nemocnice.

Pavel Špaček je podruhé ženatý, manželka Nelly pracuje v Dřevojasu v oblasti logistiky. Vychovávají tři syny Gabriela, Patricka a Daniela.

Dospělí synové z předchozího manželství Jan a Martin už mají své rodiny. Jan zůstal ve Svitavách a jako bývalý ligový hráč pomáhá se svitavským basketbalem. Věnuje se své firmě Medová farma a s manželkou Simonou mají dcerku Júlinku. Martin vystudoval v Praze VŠE a zůstal na ní jako učitel, dále se věnuje projektovému řízení. Od roku 2022 bydlí ve Vendolí.  S manželkou Martinou mají dvě děti, Kristýnku a Jakuba.

K zálibám Pavla Špačka patří vedle basketbalu entomologie, historické pohlednice Svitav, příroda.

„Jdi si za svým snem a nenech si ho nikým vzít.“