Bc. Eliška Vraspírová

Úplný nováček ve Sdružení pro město Svitavy i na kandidátní listině pro komunální volby 2022 Eliška Vraspírová uzavírá druhou desítku kandidátky. Studuje krajinářskou architekturu na Zahradnické fakultě v Lednici. Během studia projektuje pro svitavské firmy, jakými jsou Kratěna Zahradní architektura nebo Sportes s.r.o.

Po maturitě na svitavském gymnáziu v roce 2017 absolvovala bakalářský obor zahradní a krajinářská architektura na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Nyní pokračuje navazujícím oborem Krajinářská architektura. Za pozornost stojí, že získala Cenu Josefa Vavrouška za svou bakalářskou práci s tématem Voda ve městě v kontextu současných klimatických změn, která se týkala území ve Svitavách – okolí Studeného potoka.

Eliška Vraspírová je rodačkou ze Svitav a rozhodla se zapojit do dění ve městě proto, že jí na rodném městě záleží. Proč zvolila právě SPMS? „Sdružuje patrioty – srdcaře, kteří bojují za lepší město,“ má mladá krajinářská architektka ve své volbě jasno. Chystá se zapojit do práce především v oblasti životního prostředí s důrazem na zkvalitňování veřejných prostranství.

„Ráda bych viděla proměnu veřejných prostor, které budou přívětivé pro uživatele a přitom budou brát v potaz vodu a vegetaci. Městu by slušely pruhy pro cyklisty v rámci hlavních komunikací. A za svou profesi říkám: rozpracovat projekt Povodňového parku na Studeném potoce, který jsem řešila ve své bakalářské práci, a také odstranit příčiny znečištění rybníku Rosnička,“ vypočítává Eliška Vraspírová své priority pro následující období.

Eliščina maminka Romana je vyhledávanou lékárnicí, otec František vlastní franšízu Gepard Finance a.s. Bratr František maturoval na Anglickém gymnáziu v Pardubicích a chystá se na studium vysoké školy v Brně.

Ve volném čase se věnuje pohybu, konkrétně turistice a dalším sportovním odvětvím, organizuje a účastní se akcí se studentským spolkem LED jako je vítání nováčků v Lednici, teambuildingové akce a spoustu dalších. Elišku často potkáte provázet návštěvníky po zahradách zahradnické fakulty nebo jak z pozice senátorky a ambasadorky svého oboru řeší studentské záležitosti.

„Věř, běž a dokážeš.“