Ondřej Peňák

Další z nových tváří v SPMS a na kandidátní listině číslo osmnáct Ondřej Peňák je profesí projektant a stavbyvedoucí. Tímto směrem, ale nejenom jím, by rád vydal při práci pro rodné město.

Absolvoval Vyšší odbornou školu stavební a Střední školu stavební ve Vysokém Mýtě, obor vodohospodářské stavby, stejný obor studoval na Fakultě stavební Vysokého učení technického v Brně. V prvním zaměstnání v Centru AdMaS byl technikem vědecko-výzkumné a vývojové činnosti. Nyní společně se svým otcem, který působí ve stejném oboru jako Ondřej, vedou několik firem zaměřených na vodohospodářské služby.

Ondřej Peňák si je jistý, že Svitavy jsou kvalitním místem pro život. Má radost z dostupných služeb, kvalitní sítě školských zařízení a vnímá Svitavy jako hezké a kulturní město. „Co mě trápí? Opuštěné, neopravené a zanedbané stavby. Rozhodně mají potenciál, ale místo jejich oprav a nového využití se stavějí nové stavby na okraji města, a ty neopravené zůstávají v původním stavu…,“ upozorňuje Ondřej Peňák na své zaměření při případném působení v zastupitelstvu.

Už od studentských let touží přispívat ke změnám k lepšímu. „Nebaví mě jen říkat, co je špatně, chci se podílet na změnách. A své nemalé zkušenosti chci využít pro naše a moje město Svitavy,“ říká Ondřej Peňák o svém přesvědčení kandidovat. Rád by se podílel na projektech v oblasti životního prostředí, kterou považuje za jednu z klíčových.

Za čtyři roky by si přál projet se po novém obchvatu města, z pohledu odborníka přidává názor, že by měla být dokončena navazující protipovodňová ochrana města z východní strany. „A rozmanitější kulturní akce, zaměřené více na mladé lidi a děti,“ připomíná Ondřej Peňák.

Koncem října se z Ondřeje stane ženatý muž. Jeho přítelkyně Lenka, která se brzy stane jeho paní, studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě a pracuje ve svitavské Geodézii. Otec, jak už bylo řečeno, pracuje rovněž v oboru vodohospodářských staveb, maminka je zdravotní sestrou v laboratoři. Sestra Michaela je nyní na mateřské dovolené, pracuje jako asistentka pedagoga na ZŠ Felberova.

Střelba a zbraně, turistika a procházky lesem, tím Ondřej Peňák vyplňuje volný čas.

„Kdo je pravý muž, když nedokáže změnit svět k lepšímu.“ (Citát z filmu Královské nebeské)