Marie Grmelová

Aktivní důchodkyně, předsedkyně základní organizace a místopředsedkyně okresního výboru Svazu postižených civilizačními chorobami Svitavy. Marie Grmelová vychovala ve Svitavách tisíce dětí. Od roku 1969 v mateřských školách, nejdříve kousek od Svitav, posléze v mateřské škole Větrná, kterou téměř patnáct let také řídila. Organizovala a dosud organizuje ozdravné a rekondiční pobyty dětských  respiriků s rodiči.

Vystudovala Střední pedagogickou školu v Litomyšli – obor mateřinka. Profesní léta strávila mezi dětmi, i po odchodu do důchodu vypomáhala jako učitelka v mateřince či v mateřském centru Krůček. Dodnes se k ní „její děti“ hlásí, už třeba i se svými potomky.

Kromě pedagogické činnosti je známá jako aktivní členka dechového orchestru Svitavská dvanáctka

a pěveckého sdružení Dalibor. Napsala knihu o jeho padesátileté historii nazvanou Dalibor 50, která byla pokřtěna na slavnostním koncertě 22. ledna 2022.

Svitavy si vybrala ke svému životu a ví, že pořád je co zlepšovat. „Chtěla bych více zeleně ve městě, více stromů, více stínu. Jsou krásná místa ve městě, ale také části, kde mnoho možností zastavit se a vydýchat není…,“ hovoří Marie Grmelová o některých bolestech Svitav. Řeší i dostupnost lékařské péče, dostatek kvalitních lékařů napříč nejrůznějšími specializacemi.

V zastupitelstvu pracuje od roku 2021. Blízká jí je oblast školství a kultury, té hodlá nadále věnovat svůj čas. „Mám znalost místního prostředí a přesně definovaných problémů. Komunální politici jsou voličům nejblíž, voliči s nimi můžou probrat z oka do oka, co je dobré nebo špatné. Pro své působení jsem si vybrala Sdružení pro město Svitavy, protože v něm figurují odborníci ve svých profesích, naslouchají, kritizují a realizují. Snaží se zkrátka dělat vše pro spokojenost svitavských občanů ve všech oblastech,“ netají se Marie Grmelová svými sympatiemi.

Přeje si, aby bylo město příznivým domovem pro všechny věkové skupiny, pozornost si podle ní zaslouží všechny oblasti. „Důležité je, aby si každý uvědomil, že jeho svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Měli bychom být odpovědní nejen sami za sebe, ale i ve vztahu k ostatním. A měli bychom zůstat slušnými lidmi,“ dodává Marie Grmelová.

Je vdaná pět desítek let. S manželem Václavem, který je již také v důchodu, vychovala dva syny. Starší syn Jiří pracuje ve společnosti Westrock Svitavy, mladší Leoš je zaměstnán u Městské policie v Praze. Vnoučata zatím nemá.

Volný čas věnuje sportovním, kulturním a ozdravným aktivitám pro děti i dospělé ze „své“ organizace, pracuje na fotoknihách z akcí i rodinných kronikách, zpívá v Daliboru, působí v dechovém orchestru.

„Výběr přátel má zásadní význam pro šťastný život. Denní koloběh je mnohem příjemnější, je-li doprovázen povzbuzováním přátel, kteří jsou schopni poskytovat i přijímat pomoc v malých potížích každodenního života.“  (Isabella Beeton)