Ing. Ctirad Štaud

Dlouholetý člen Sdružení pro město Svitavy (působí ve sdružení od okamžiku jeho založení) Ctirad Štaud má pro diskusi o rodném městě jedno zásadní téma – náměstí. Jeho jméno je neodmyslitelně spojeno s obchodováním, Svitavákům je zcela jasné, kam zamířit, když se řekne „běž ke Štaudovi“ nebo „koupil jsem u Štauda“. Podniká více než čtvrtstoletí.

Po střední škole absolvoval Strojní fakultu Vysokého učení technického v Brně, od roku 1995 podniká, převzal obchod s rodinnou tradicí. Nyní podniká v maloobchodě, telekomunikacích a ubytovacích službách.

„Když se mluví o Svitavách hezky, cítím sounáležitost, když nehezky, mám obranářské sklony. Ve Svitavách se mi žije dobře a nedokážu si představit, že bych žil jinde,“ říká Ctirad Štaud o svém vztahu k rodnému městu a vysvětluje tím i svou dlouholetou práci pro město.

V SMPS pracuje v oblasti cestovního ruchu a podnikání. Jeho nepříznivé stanovisko ke stavu náměstí je poměrně známo. „Náměstí je jednou z mála perel Svitav, po revoluci se opravilo a vypadalo to dobře, ale víme, jak vypadá teď… Nepomůže mu otevírání obchodních domů za městem ani omezování dopravy! Uživit se na náměstí není dnes nic jednoduchého,“ vysvětluje Ctirad Štaud. I proto podporuje farmářské trhy a akce, které lákají lidi na náměstí, například vánoční trhy, masopust, slavnosti piva i vína.

Budoucnost náměstí a jeho „znovuzalidnění“ ho opravdu trápí. Rád by posílil pozici náměstí coby přirozeného centra města, řešením podle něho je změna územního plánu a zákaz výstavby dalších obchodních domů kolem města. „Když developeři nebudou moct stavět za městem, budou muset postavit či opravit něco v centru…,“ naznačuje Ctirad Štaud cestu, jak znovu přivést lidi na náměstí.

Ctirad Štaud je ženatý, má dvě děti Štěpána a Elišku, kteří dokončují studia. Manželka Renata dlouhá léta vzdělává a vychovává děti ve škole na náměstí Míru.

K jeho zálibám patří golf, lyže, zahrada, elektronická hudba, bowling, kolo a cestování, preferuje hory.