Jaroslav Dvořák

Dvanáctkou na kandidátce SPMS je Jaroslav Dvořák, učitel hudebního oboru Základní umělecké školy ve Svitavách. Více než tři desítky let vyučuje hru na dechové nástroje, vede žákovský dechový orchestr a spolupracuje s dechovkou Svitavská dvanáctka, snad každý rok ho s kolegy můžeme vidět například na masopustu.

Je absolventem brněnské konzervatoře, narodil se ve vesnici Lažánky kousek od Brna a do Svitav přišel před 33 lety. „Mám toto město rád, není ani malé, ani velké. A mám výhodu, přišel jsem do ošklivých Svitav a vidím, jak se za dobu jedné generace změnily. Je to malý zázrak,“ říká Jaroslav Dvořák o svém současném domově.

Pracoval v kulturní komisi města, v zastupitelstvu působí druhé volební období, byl členem pracovní skupiny pro výchovu a vzdělávání. Se Sdružením pro město Svitavy sympatizuje mimo jiné proto, že podle jeho názoru zodpovědně a dlouhodobě ovlivňuje rozvoj města. Jaroslav Dvořák se léta zapojuje do dění v oblasti kultury. A co by rád viděl nového ve Svitavách za čtyři roky? „Dokončenou bytovou výstavbu a opravený bazén,“ má jasno Jaroslav Dvořák.

Má dva syny Jaroslava a Milana. Starší Jaroslav je elektrikář a zajímá se o programování. Také vystudoval konzervatoř v Brně a ve Svitavách a okolí má pověst výborného hráče na tubu. Mladší Milan je vyučení instalatér a lidé ho znají jako šikovného řemeslníka, který nikdy neodmítne, když ho někdo požádá o pomoc. V současné době žije na Moravě, takže se setkáváme jen zřídka. Na oba syny jsem hrdý, protože jsou slušní k druhým lidem, jsou pracovití a patří ke špičkám ve svých oborech.

Je náruživým chalupářem, chalupě věnuje téměř všechen volný čas.

„Když chci, tak mohu, když mohu, tak musím.“