MUDr. Karel Šefrna

Zubní lékař, v roce 1990 ředitel tehdejšího OÚNZ ve Svitavách, amatérský divadelník, autor divadelních her, režisér, skladatel písní i hudby Karel Šefrna v minulých letech několikrát kandidoval do zastupitelstva (zastupitelem byl v letech 1990-2006), v aktuálních volbách bude SPMS podporovat, aniž by se jeho jméno na kandidátní listině objevilo.

Maturoval na svitavském gymnáziu, vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor stomatologie. Nadále se aktivně věnuje lékařství. Je výraznou osobností amatérského divadla, byl členem souboru Jitřenka i významného svitavského souboru C. Zasloužil se o vznik svitavské Dramatické školičky i divadla Trám. Obdržel cenu klubu Laurus, je nositelem zlatých odznaků Josefa Skupy a J. K. Tyla. V roce 2001 získal Cenu ministerstva kultury a v roce 2016 Cenu města Svitavy. Od roku 2005 je nositelem titulu Osobnost české stomatologie udělené prezidentem Stomatologické komory.

Proč Karel Šefrna opět zvolí Sdružení pro město Svitavy? „Za to, co se tomuto „spolku“ povedlo za posledních třicet let. I když se občas nepovedlo vše tak, jak náleží…,“ umí být Karel Šefrna, jeden ze zakladatelů SPMS, i kritický. Generace zakládajících členů SPSM pomalu zestárla a předala otěže zodpovědnosti mladším. „Stále jsou v našem „spolku“ lidé velmi pozoruhodní. Svitavy se změnily, převážně k lepšímu. Jsem rád, že Sdružení bylo mezi těmi, kteří se o tu velikou změnu postarali. A je potřeba jít dál…“  Rád vyslechne názory i politických konkurentů, aby se s nimi pokusil o dohodu. „Vždyť je to naše město, všichni tady chceme spokojeně žít, a život je tak krátký…“

Přeje si, aby Svitavy byly čistým, kulturním a bezpečným městem pro všechny. Aby k sobě lidé nacházeli cestu, aby ožily kavárny, čajovny i hospůdky, aby se lidé potkávali a mluvili spolu.

Manželka Blanka je učitelkou hudby. Dcera Hana je rovněž učitelkou hudby, syn Jiří je inženýrem ekonomie, syn Matěj působí jako profesor na Střední pedagogické škole v Litomyšli, dcera Pavla vyučuje hudbu. Rodina se rozrůstá, v tuto chvíli do ní patří devět vnuků a dva pravnuci.

Ve volném čase se věnuje sportu, zahradě, chodí do přírody.

„Nacházet  radost ze života v malých krásách, se kterými se potkám. Teď a tady…“