Mgr. Antonín Benc

Současná čtyřka kandidátky Antonín Benc poskočil ze třináctého místa minulé kandidátní listiny. Pracuje v Zeměměřickém úřadu, ve svém volném čase vášnivě skautuje, pracuje s mládeží, je znám i amatérským divadelníkům.

Maturoval na svitavském gymnáziu, titulem magistr zakončil studium geoinformatiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po promoci krátkou dobu podnikal, nyní pracuje ve státních službách.

Drtivou většinu volného času mu zabírají turistika, příroda, divadlo a zejména práce s mládeží, je totiž vedoucím spolku Junák – český skaut, středisko Smrček Svitavy, z.s.

„Skautování mi dává životní smysl, mnohdy víc než skutečné zaměstnání. Rád trávím čas v přírodě, v horách, na vodě, s batohem, pohorkami, sněžnicemi, ferraťákem, jednou za čas řeknu nějaký štěk na prknech, co znamenají svět, nebo pro lepší život v našem městě,“ vypočítává Antonín Benc své aktivity a příležitosti, odkud ho můžou Svitaváci znát. S tím souvisí i to, co ho těší: „Mám obrovskou radost z počtu Svitaváků, kteří jsou ochotni dobrovolničit či nezištně pracovat pro lepší život v našem městě, pro příjemnější a kvalitnější žití jeho obyvatel.“

Každý by měl pečovat o svůj domov. „Svitavy jsou mým domovem. Nechci si jen stěžovat, že něco nejde, něco je špatně, ale chci hledat možnosti, jak to udělat,“ říká Tonda Benc o svém členství ve Sdružení pro město Svitavy. Při tvorbě volebního programu sdružení věnoval svůj čas a nápady především oblastem dopravy, životního prostředí a sportu. „Je pro mě důležitá i kultura a cestovní ruch, neboť ty utvářejí prostředí města.

Antonín Benc úspěšně kandidoval za SPMS již v předchozích volbách, čtyři roky byl zastupitelem.

Přeje si udržet nastavený směr u zajímavých a rozjetých projektů, kterými jsou bazén, Rosnička či muzeum Betlémů. Důležité podle něj je i pokračovat v obnově sídelní zeleně a veřejných prostranství a vytvořit komplexní studii k obnově areálu Cihelny, nové nápady jistě přinese dokončení obchvatu. „Velmi bych si přál, aby občané byli spokojení a hrdí, že žijí v našem městě. A ostatní aby k nám našli cestu…,“ dodává Antonín Benc.

„Pokusme se zanechat tento svět o trochu lepším, než jaký byl, když jsme na něj přišli.“ (Zakladatel skautingu sir Robert Baden-Powell)

Dotazník

Narozen ve znamení zvěrokruhu

Panna

Současné (předchozí) povolání

Po vysoké škole jsem si chvilku zapodnikal, abych nakonec zakotvil ve státních úředních službách. Jak rád říkám, moje práce je z ptačí perspektivy prohlížet krásu České republiky, sem tam k tomu vytvořit mapku či model.

Jaká je moje oblíbená kniha nebo film?

Knihy i filmy s outdoorovou či historickou tematikou.

Jakou poslouchám hudbu?

Napříč žánry, často ale volím soundtracky, hlavně ty od Hanse Zimmera.

Jakého úspěchu jsem nedávno dosáhl?

Přišel jsem na to, jak být na dvou různých místech na jednou….tak ne, no, ale často by se to hodilo.

Co mě v poslední době v mém životě potěšilo?

Ochota lidí pomáhat druhým. Třeba nakonec nebudeme takoví sobci.

Kdo mě v životě nejvíce ovlivnil?

Nepochybně rodiče a nejlepší přítel. V různých etapách jsem měl řadu vzorů, ze kterých jsem čerpal.

Co mě ve Svitavách nejvíc trápí?

Stav některých areálů (např. Cihelny), objektů a komunikací. Veřejný prostor. Svitava.

Co ve Svitavách chybí?

Cítím rezervy v odpočinkových zónách v centru města, v prostoru pro neorganizovanou mládež a v turistickém lákadle pro zimní sezónu. S tím jsou spojeny i služby.

Mají si svitavské děti kde hrát?

Zvlášť po covidové online době těžká otázka. Já doufám, že se vrátí na hezká svitavská sportoviště, dětská hřiště, užijí si rozšířenou Sváťovu stezku a vedení města tomu může přispět dalšími rekonstrukcemi hřišť a plácků.

Jaký je recept na oživení náměstí?

Ten držíme v rukou pouze my občané. Užívejme nabízených služeb a další snad přibydou. Naše náměstí není mrtvé, jen v určité denní doby spí stejně jako v jiných podobných městech. A naštěstí časté městské akce ten spánek narušují.

Která je má oblíbená stavba, objekt ve Svitavách?

Do nedávna to byla jednoznačně Ottendorferova knihovna – zvenku i uvnitř. A teď i Langrova vila.

Kterou část města mám nejraději?

Kde se výrazněji dotýká příroda – parky, okolí města, nová výsadba v centru města.

Co mě napadne, když se řekne ve Svitavách?

– svitavská tradice:

Bohatá kultura.

– top akce ve Svitavách:

Pivní slavnosti.

– Svitava:

Nehezký potok.

– park Patriotů:

„Svitavy a vy“ v praxi.

– škola:

Gympl.

– Cihelna:

Šmouha s potenciálem.

– svitavský sport:

Kvalitní zázemí.

– kultura ve Svitavách:

Plno možností.

– odpočinek, relax ve Svitavách:

Brand.

– příroda, zeleň ve Svitavách a okolí:

Langrův les.

– roční období ve Svitavách:

Každé jinak barevné.

– koupaliště nebo Rosnička:

Rosnička.

Proč jsem se rozhodl kandidovat?

Každý by měl pečovat o svůj domov a Svitavy jsou mým domovem. Nechci si jen stěžovat, že něco nejde, něco je špatně, něco se mi nelíbí, chci ve společnosti aktivních lidí hledat možnosti, jak to udělat, abychom ve výsledku byli rádi, že jsou právě Svitavy naším domovem.

Proč by měli voliči dát hlas právě SPMS?

Na komunální úrovni mají dostat příležitost Svitaváci, kteří ve svých pracovních i volnočasových činnostech denně ukazují, že jim na Svitavách záleží a svojí zkušenost, nadšení a aktivitu chtějí dát i občanům města. Ne jen křičet, ale hlavně konat. A to představuje právě Sdružení pro město Svitavy.

Kdybych mohl cestovat časem, do jakého období bych se chtěl podívat?

Asi bych stroj času užíval jen na nahlédnutí, kde jsem odložil včera ty zatracené klíče. Z dávné minulosti bych mohl být v šoku, jak idylicky si ji představuji, z budoucnosti, kam jsme to proboha dopracovali.

Bez jakého vynálezu bych nepřežil?

Via ferrata bez jištění by mohla být trochu problém. V mém případě určitě.

Fotbal nebo hokej?

Asi spíš hokej, divadelní představení mám radši v divadle než na fotbalovém stadionu.

Kdyby měl den o 4 hodiny víc, jak bych je trávil?

Myslím, že by se hodně rychle rozplynuly mezi současné aktivity a brzy bych žádal další 4 hodiny.