Mgr. Blanka Čuhelová

Číslo pět na kandidátce Blanka Čuhelová byla a zůstává jednou z nejvýraznějších tváří svitavské kultury. Vystudovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, absolvovala dvouletý kurz muzeologie. Mnozí možná trochu zapomněli, že se v listopadu a prosinci 1989 stala jednou z hlavních postav sametové revoluce ve Svitavách, moderovala například generální stávku.

Od roku 1991 stála v čele muzea a galerie, za existenci muzea bojovala a stála za jeho rychlým a hlavně úspěšným rozvojem. Vždy kladla důraz na svobodné a historicky pravdivé Svitavy, iniciovala například výstavbu bronzového kříže na společném hrobě německých obyvatel z roku 1945 (byl postaven roku 1993), stojí za pamětní deskou Oskara Schindlera, pamětní deskou V. O. Ottendorfera či záchranou historických hrobů na hřbitově a dalšími počiny. Jedním z jejích zamilovaných projektů je svitavský betlém, řadu let bdí nad jeho rekonstrukcí a je u myšlenky a počátku realizace svitavského Muzea betlému. „Letos bude dokončena rekonstrukce svitavského betléma a hlavně připravujeme podmínky pro jeho velkorysé umístění. Strašně moc se na to těším,“ netají se nefalšovaným nadšením.

Ač vedoucí funkci předala před dvěma lety svému nástupci, ve „svém“ muzeu nadále působí coby kurátorka sbírkových fondů.

Jméno Blanky Čuhelové je spojeno s pořádáním několika předních akcí ve městě, především jde o masopust, pouť ke svatému Jiljí, Vánoce ve Svitavách, galerii Venkovka, Živou zeď, Klicperku či řezbářský memoriál.

Do zastupitelstva města poprvé přišla po volbách roku 2002, pracuje jako předsedkyně pracovní skupiny pro kulturu.

Blanka Čuhelová je vdaná, její manžel Oskar pracoval celý život jako programátor. Má dospělé syny Ondřeje a Matěje, vnuka Tadeáše a vnučky Klárku a Zojku. Ve volném času, který získala po odchodu z ředitelské pozice, se věnuje právě jim. K jejím koníčkům patří také filmy, příroda, cyklistika a plavání.

„Nedělej druhým to, co nechceš, aby dělali oni tobě.“ (Alexandr Severus)