PaedDr. Bc. Milan Báča, MBA

Šesté místo na kandidátce patří řediteli gymnázia, obchodní akademie a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a také zakladateli a řediteli svitavské univerzity třetího věku Milanu Báčovi, který je dlouholetým členem Zastupitelstva města Svitavy za SPMS, dvakrát byl zvolen do Rady města. Mnoho let pracoval v komisi pro výchovu a vzdělávání nebo v mediální komisi.

Narodil se v roce 1959 v Chlumci nad Cidlinou. Po maturitě na gymnáziu v Náchodě promoval na pedagogické fakultě v Hradci Králové, dále studoval výpočetní techniku a prohluboval své znalosti ve školském managementu na Pedagogické fakultě UK v Praze a řízení lidských zdrojů v Business institutu v Praze.

Jako učitel prošel učilištěm, střední odbornou školou i gymnáziem. Ředitelem obchodní akademie se stal v roce 1992, v čele gymnázia je od roku 1999, po sloučení škol v roce 2018 řídí obě školy. Od roku 2003 stojí v čele svitavské univerzity třetího věku. Dvacet let externě učil na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity v Centru školského managementu a dva roky také literární kritiku na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. Je nositelem Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 2. stupně za vynikající pedagogickou činnost. Působí jako lektor v několika vzdělávacích projektech.

Ač není svitavským rodákem, žije ve Svitavách více než 30 let a pro publicitu Svitav učinil mnohé. Je autorem mnoha odborných článků nebo literárně zaměřených textů, vydal knihy zaměřené mj. na regionální literaturu. Jeho  knížka Literární toulky po Svitavsku získala cenu v oblasti literatury faktu.

„Proč SPMS? Jsme dobrý tým rozumných, kompetentních a v mnoha oblastech i úspěšných lidí. Naše sdružení neexistuje účelově jen kvůli volbám. Není to tak, že jeden dva lidé kolem sebe kvůli volbám nashromáždí několik lidí, kteří se „teda na tu kandidátku nechají napsat“, ale náš tým pracuje před volbami, v celém volebním období, pravidelně se všichni scházíme, formálně či neformálně, většina členů je aktivních v orgánech města, v městských organizacích, spolcích, klubech. A ta dlouhodobá zkušenost s úspěšným vedením města, které se neustále posouvá, to je nenahraditelné,“ říká Milan Báča.

Milan Báča je ženatý, manželka Eva je lékárnicí. Mají dceru Terezu, která vystudovala marketingovou komunikaci a která své rodiče učinila před více jak rokem prarodiči, radují se z vnučky Emy. Předním zájmem Milana Báči je fotografování (je členem Svazu českých fotografů a členem Fotoklubu Svitavy), baví ho také četba, golf a cestování, má rád umění. A práce s mladými lidmi.

„Umět se radovat ze všeho. Nečekat, že v budoucnu přijde něco, co bude to pravé, protože je možné, že to pravé přichází právě teď.“ (Ota Pavel)