Mgr. Bc. David Šimek, MBA

Lídr Sdružení pro město Svitavy David Šimek vstoupil do komunální politiky před volbami v roce 2006. Starostou Svitav se stal poprvé v listopadu 2010 ve svých třiatřiceti letech, od té doby dvakrát starostovský post obhájil. Pro volby v roce 2022 je opět jedničkou na kandidátce SPMS, na tuto pozici byl nominován valnou hromadou SPMS.

Narodil se v březnu 1977 ve Svitavách. Po studiích na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci působil jako učitel, později jako ředitel ZŠ Sokolovská. Vzdělání si rozšířil v oblasti školského managementu a získal titul MBA pro oblast samosprávy.

Od roku 2012 je rovněž krajským zastupitelem, v roce 2016 se stal předsedou výboru pro vzdělávání a zaměstnanost. Je také členem hnutí Nestraníci, členem předsednictva Sdružení historických sídel Čech Moravy a Slezska, aktivní je také ve Svazu měst a obcí ČR (jako předseda školské komise).

Ve sněmovních volbách 2021 ho, pro něho samotného prý velmi překvapivě, preferenční hlasy vystřelily do Poslanecké sněmovny PČR. Je členem Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, Výboru pro životní prostředí a Volební komise, je předsedou Podvýboru pro mládež a volnočasové aktivity.

Od Svazu města a obcí České republiky David Šimek získal ocenění pro nejlepšího starostu Pardubického kraje ve volebním období 2014–2018, za práci starosty obdržel také Medaili hejtmana Pardubického kraje.

I přes velké nasazení (ve městě, v kraji i v parlamentu) Svitavy pro Davida Šimka byly a zůstávají srdeční záležitostí. „Jsem zvyklý pracovat s vysokým nasazením, nic nešidit. Navíc věřím lidem ve svém okolí. Nerad bych na nějaké židli jen seděl, ale chci práci poctivě odvádět. Svitavy ale jsou mojí srdcovkou,“ říká a dodává, že bez podpory v rodině by to nešlo: „Moje rodina mou práci respektuje, podporuje mě. A já se snažím všem doma zase věnovat každou volnou chvilku.“

David Šimek je ženatý, manželka Pavlína je učitelka. K dětem Filipovi, Jolaně a Adamovi přibyl od minulých komunálních voleb dvouletý Šimon. Mezi Šimkovy zájmy patří příroda, turistika a cyklistika, práce s dětmi a mládeží, aktivní je v TOM Zálesáci.

„Zajímám se o budoucnost. Mám v plánu v ní prožít zbytek života.“ (Charlie Chaplin)