Bytová politika města

Byty pro osaměle žijící seniory

V roce 2016 město Svitavy bezplatně získalo od Pardubického kraje objekt stávajícího Domova na rozcestí na ulici T. G. Masaryka, kde je plánováno zbudování 15 bytů o velikosti 30–45 m2 pro osamělé seniory. Výhodou tohoto objektu je přítomnost Seniorcentra, které po rekonstrukci bude mít zbudovanou jídelnu, kde se budou moci tito senioři i stravovat a odpočívat v prostoru klášterních zahrad za objektem.

Často se setkáváme s názorem seniorů, že mají problém platit nájem v současném bytě. A proto věříme, že přestěhováním do těchto malometrážních bytů, dojde k uvolnění  větších bytových jednotek pro mladé páry.

Bude 450 nových bytů

Na území města v současné době probíhá příprava několika developerských projektů. Práce na těchto projektech byly zahájeny a nacházejí se ve fázi od zpracování projektové dokumentace až po fázi zahájené výstavby. Některé byty jsou plánovány do osobního vlastnictví, ale velká část bytů bude družstevních nájemních. Takto vznikne 20 bytů na ulici Pavlovova, 80 bytů v objektu bývalého Bílého domu, 80 bytů na ulici Říční po bývalém závodu TOS, 100 bytů v Rezidenci Tabačka a další výstavba je naplánována v ulicích Felberova, Gorkého a Větrná v celkovém počtu cca 150 bytů. Dále již nyní probíhá výstavba 12 rodinných domů na ulici Zahradní a 8 rodinných domů na ulici Josefa Kainara.

Myslíme i na domkáře

V současné době obyvatelé města žádají i o stavební parcely pro individuální výstavbu rodinných domů. Pro tuto výstavbu jsou aktuálně připraveny tři lokality: ulice Zadní v Lačnově, dále ulice Petrusova a za Kojeneckým ústavem. Na všechny lokality se v současnosti zpracovává projektová dokumentace, aby mohlo být v nejbližší době zahájeno zasíťování všech pozemků.

Co chceme?

1. Budeme podporovat trvalé přidělování finančních prostředků z rozpočtu města na opravu bytového fondu v majetku města.
  2. Podpoříme výstavbu bytů pro osamělé seniory v objektu současného Domova na rozcestí na ulici T. G. Masaryka.
  3. Zasadíme se o zasíťování stavebních parcel pro individuální výstavbu rodinných domů.
  4. Podpoříme výstavbu nájemních bytů v rámci developerských projektů.
  5. I nadále podpoříme Svitavskou nemocnici poskytnutím stabilizačních bytu pro zdravotní personál. Toto opatření vnímáme jako pomoc nemocnici v řešení personálních problémů.
  6. Nadále budeme podporovat systém, ve kterém by společenstvím vlastníků jednotek zajišťoval městský úřad obstarávání správy domů.

Pracovní tým

Tým SPMS pracoval pod vedením Marcely Sezemské. Dalšími členy byli: Eva Huschková, Radoslav Fikejz, Ondřej Komůrka, Dagmar Křečková a David Šimek. Řada podnětů vzešla i z jednání valných hromad SPMS.