Mgr. Antonín Benc (28 let)

Mgr. Antonín Benc

Je absolventem svitavského gymnázia a oboru geoinformatika na Palackého univerzitě v Olomouci, pracuje jako geoinformatik na Zeměměřickém úřadě. Většinu volného času mu bere amatérské divadlo, turistika, příroda a zejména práce s mládeží, je vedoucím Skautského střediska Smrček Svitavy.

Poznámka: Rozhovory se všemi kandidáty vedl Radoslav Fikejz a byly vedeny tak, že řada z nich je ryze osobních, někdy vážných, jindy úsměvných.

Zanechme tento svět o trochu lepší, než jsme jej objevili.

Máš pěkný krédo...

To samozřejmě není ze mě, můj život významně formoval a stále formuje skauting, proto i životní krédo si přináším z něj. S touto myšlenkou dělám vše... a odměnou je mi radost druhých.

Začali jsme zostra... nechci to tak vážný... na fotce vypadáš trochu jako rošťák a – nezlob se – kluk...

Že jo... jsem od podstaty velmi vážný... skaut :-D

S čím si spojuješ Svitavy?

S domovem... Místo, které se mi těžko opouští, do kterého se rád vracím. Každý domov má své chyby, nikde není nic ideálního, i protože víc vidíme pod pokličku. Svitavy na tom nejsou jinak, ale díky svým cestám vidím i řadu těch pozitivních stránek. Naše město ŽIJE! Tolik možností máme pro trávení volného času, město se stále vyvíjí a hýbe. Nejen vedení města, ale hlavně velké množství organizací SPOLEČNĚ posouvá naše město kupředu. Svitavy si na nic nehrají, místo pro smysluplně trávený život zde najde každý.

Máš nejmilejší místo?

Příroda, která není tolik přelidněná. Hlavně Langrův les, Vodárenský les, rád posedím třeba na vrcholu v parku Patriotů.

Ostuda města?

Svitavy vidím jako barevné město, proto mne trápí opuštěné a chátrající objekty, které tento obrázek kazí - Jatka, sýpka u nádraží, Měšťák. Bohužel se soukromými objekty vedení města moc toho neudělá... Velkou výzvou pro město je ovšem celý areál Cihelny, který by si zasloužil lepší tvář a smysluplné využití. Také by město mělo pokračovat v obnově sportovních a volnočasových plácků...

Lehce jsme se dotkli filozofie skautingu...

Věnuji skautování, kde mám možnost všestranně rozvíjet a vychovávat děti a mládež, mnoho času. To přece nejsou prázdná slova – pravda, láska, tolerance, spolupráce, čestnost. Ale miluju divadlo.

Cestuješ?

Toulky přírodou a řeky, jezy, peřeje – řekl bych, že si to všechno vášnivě užívám. Jsou to pro mne chvíle svobody a aktivního odpočinku.

Proč do komunální politiky?

Nikam se nederu, ale nechce se mi sedět a klábosit u piva o tom, co je špatně. V první řadě je důležité jít k volbám, dává to oprávnění kritizovat. Ale je i podstatné mít koho volit, mít možnost výběru. Já to vidím tak, že k volbám půjdu, a když chci něco udělat, tak jednou z možností je svou tvář vystavit i na druhé straně a snažit se uspět. Jak bys to chtěl jinak ovlivnit?

A proč Sdružení pro město Svitavy?

SPMS beru jako spolek přátel napříč generacemi. Že jsem skoro nejmladší, nic neznamená. Mám pocit, že si všichni nasloucháme a bavíme se o různých tématech s respektem k druhým. Není to skupina lidí, kteří se setkají pouze před volbami, ale spolupracujeme stále, což je mi sympatické – můžeme k sobě vzájemně budovat důvěru.

Co chceš změnit?

Není to tolik o nějakých velkých zásadních změnách, jako spíše o dalších krůčcích, nezastavit se na místě. Dlouhodobě se zaměřuji na volnočasové aktivity, spolkovou činnost a rád bych tuto oblast posunul dál. Myslím, že zde stále je prostor na další rozvoj – komunikace mezi organizacemi, informovanost občanů, možnosti pro neorganizovanou mládež.

Chtěl jsem se tě nakonec zeptat na nějakou kravinu, třeba jestli víš, že Old Shatterhand byl povoláním zeměměřič, ale neudělám to, mám pocit, že bych to pěkné povídání shodil... na závěr – Antonín Benc a hodnota svobody?

Svobodu považuji za jednu z nevyšších hodnot, které máme a která je podle mne dnes brána jako samozřejmost. Já se již narodil do svobodné země, a jistým způsobem ani nevím, co přesně nesvoboda je. Ale je třeba svobodu udržovat, oprašovat a přistupovat k ní odpovědně. Líbilo se mi jedno vyjádřen, co svoboda je: Startovací rampa pro odpovědné, milosrdná mlha pro líné, rétorické cvičení pro politiky, denní sen pro mladé romantiky, bažina pro hlupáky.