Obchvat Svitav otevřen

V úterý 19. 12. 2023 byl otevřen téměř desetikilometrový silniční obchvat Svitav. Stavba byla uvedena do tzv. předčasného užívání, neboť ŘSD bude pracovat ještě na odstranění provizorních komunikaci, na sjezdu do Lán a na terénních úpravách, to je však již mimo samotnou komunikaci obchvatu. Souběžně začne platit zákaz tranzitu kamionů přes Mikuleč, Kukle a Javorník, tedy kamionů, které v regionu zboží nevykládají a ani nenakládají. Řidiči nákladních aut přijdou o nebezpečnou a obce zatěžující zkratku na trase Svitavy-Litomyšl. Podle starosty města a lídra Sdružení pro město Svitavy Davida Šimka jde o naplnění toho, o čem se ve Svitavách hovoří téměř 50 let. „Zvýší se tak bezpečnost, dopravní zatížení města, sníží se průjezd nákladní dopravy po městě, přesto ještě nějaký čas budou městem jezdit kamiony do průmyslové zóny. Přivaděč z obchvatu silničáři začnou stavět na jaře 2024, hotovo by mělo být v průběhu roku. Současně by mělo dojít k vybudování parkovišť pro kamiony v průmyslové zóně, cyklostezek, počítá se i s investováním do zeleně. Průmyslová zóna se tak stane také bezpečnější. Kompletní kamionová doprava do průmyslové zóny sjede právě z obchvatu a vůbec do města nevjede. To je také důležité. Mimochodem podpora vytvoření přímého napojení komunikace na průmyslovou zónu a tím i dalšího odlehčení dopravní zátěže města je jedním z bodů aktuálního volebního programu SPMS. A teď se již budeme těšit na dokončení dálnice D35. Řidiči si jistě všimli, že mezi Svitavami a Opatovem výstavba probíhá, úsek směrem na Janov by měl být hotov v roce 2025.“