Otázky pro… Svitavy a my (4. díl) - Krytý plavecký bazén

Krytý plavecký bazén je v koaliční smlouvě

Rada města odstartovala 19. října výběrové řízení na opravu a přístavbu bazénu. Byla k tomu dlouhá cesta?

David Šimek: V první řadě bych chtěl říct, že projekt opravy bazénu byl ve volebním programu SPMS, stejně jako u ostatních koaličních stran. A zůstal také v programovém prohlášení koalice. Počítám-li dobře, tak koalice má 20 zastupitelů z 26, to je 77 %. Tedy tolik občanů Svitav - ať četli nebo nečetli volební programy - dalo investici zelenou. Ano, z těch, kteří přišli k volbám. Předpokládám, že ti, kteří se těch několik minut volebního práva rozhodli nevyužít, neměli potřebu se k bazénu (a nejen jemu) vyjadřovat. Mohu pouze říci, že mě to mrzí, ale změnit to nedokážu. Když ale tři čtvrtiny lidí akceptují volební program, co byste chtěli za silnější mandát? Jistě, bude to investice, kterou zastupitelé musejí zvážit v momentě, kdy budou známa čísla. Ta ještě nejsou. Rozpočtovat můžete, co chcete, to je pouze tabulkové číslo, rozhodovat se bude po podání nabídek zhotovitelů.

Celý projekt začal v roce 2012, kdy jsme si řekli, že je třeba i tento objekt kompletně opravit. Je pravda, že jsme začali spolupracovat s architektem Romanem Svojanovským a nevypsali architektonickou soutěž. Někteří nás za to kritizují, já bych neměnil. Pro mě to byla škola života. S Romanem jsem si prošel celý proces projektování a přípravy a nikdy na to nezapomenu. Objeli jsme republiku a navštívili mnoho bazénů. Velkou práci odvedl Filip Tomanec, kterému patří obrovský dík. Musím se pousmát, když dojde na volání po studii proveditelnosti, protože výchozí čísla jsou stále stejná a matematické modely příjmů a výdajů také. Byly by to vyhozené peníze za to, co si dokážeme spočítat sami. Je snad i k zamyšlení, že stejná čísla návštěvnosti vyšla i z pera opozice. Zcela mimo je tvrzení o tom, že nový bazén bude stahovat lidi z okolních měst. Kéž by tomu tak bylo, potvrdilo by to, že investice měla nadčasovou ideu.

Filip Tomanec: V minulosti platilo to, že jsme měli jednu technologii na úpravu vody a de facto dva nezávislé bazény, které na sebe „musely čekat“. Prostě jeden se musel zavřít, aby druhý mohl fungovat. Problém vyvstal ve slunečném červnu, kdy počasí přímo vybízelo k návštěvě venkovního bazénu, který by hygiena nikdy nepovolila spustit bez úpravy vody. My jsme toto řešili v roce 2017 a museli jsme do nové technologie zainvestovat s tím, že jsme už počítali s nutnou rekonstrukcí KPB. Jsme sice připraveni na souběh bazénů, to ano, ale máme jiný problém: nemáme dost lidí pro tento souběh. Lidé vyžadují kvalitní služby, čistotu a hygienu společných prostor, občerstvení na úrovni. A my nemáme ani plavčíky na brigádu, protože vysokoškolákům ještě neskončil letní semestr.

Šortky vs. plavky...

Filip Tomanec: Lidem vadilo, že se nemohou koupat v šortkách. To nebyl náš výmysl, to jsou prostě hygienické normy, které souvisí s úpravou vody, protože riziko znečištění vody z tohoto oděvu je prostě vysoké a naše technologie si s tím nedokázala poradit. Ono je to v podstatě jednoduché vyřešit, ale za vysokou cenu na takovou inovaci. Bavíme se o statisících korunách, o které se zvedají provozní náklady. V podstatě je to politické rozhodnutí. Mnohá města se touto cestou vydala a nyní řeší, co s tím. U venkovních bazénů se to snese, tam si s nečistotou dokáže poradit slunce, ale kryté bazény musejí spoléhat na technologie.

David Šimek: Kdo někdy byl na bazéně, ví, že je zde zima a zub času je vidět na každém koutu. Aktivní plavci si dnes libují, neboť mají bazén sami pro sebe, což po rekonstrukci, jak předpokládáme, asi nebude. A já se těším hlavně na to, že Svitavané zůstanou v našem bazénu a že nebudou mít potřebu jezdit jinam. I já budu rád, když už nebudu muset jezdit s rodinou do Litomyšle.

Je to financovatelné? Tedy je to potřebné? A jaký bude harmonogram rekonstrukce?

David Šimek: S financemi je to dost na hraně. Potřebujeme získat dotaci od Národní sportovní agentury. Nyní je spuštěno výběrové řízení a čas ukáže, zda se nám podaří finance sehnat. Velkou naději vkládáme do Národní sportovní agentury s podporou plaveckého svazu. Co se týká harmonogramu, tak očekávám, že na jaře skončí výběrové řízení a že pak 18 měsíců bude probíhat stavba.

Co vstupné?

Filip Tomanec: Finální podoba ceníku není ještě hotová. Chceme ale, aby ceník byl jednoduchý a hlavně srozumitelný. Rádi bychom zachovali zvýhodnění pro držitele permanentek s možností využití i na koupališti. Ve finanční kapitole projektu se počítalo se základním vstupným 100,- a 120,- do wellness části.