Vyjádření starosty města Svitavy Davida Šimka k situaci na rybníku Rosnička:

Vážení přátelé,
dnes byl dokončen úklid uhynulých těl ryb na rybníku Rosnička. Rád bych poděkoval všem, kteří při této činnosti přiložili ruku k dílu. Moc si Vaší práce a obětavosti vážím.

Celá tato katastrofa nastala díky nulové hodnotě kyslíku. Takže příčinou úhynu byl nedostatek kyslíku ve vodě. Kyslíkový deficit je s nejvyšší pravděpodobností způsoben zakleslou hladinou, nulovým přítokem čerstvé okysličené vody a hromadným rozkladem odumřelých sinic na rybníku v kombinaci s vysokými teplotami v tomto týdnu.

Tímto vyvracím teorie, že sinice umřely hlukem z festivalu Rosnička. Stejně tak vyvracím, že vznik této nešťastné události způsobilo město záměrně, aby zvýšilo návštěvnost na koupališti.

Těm, kteří zaplnili facebookové profily chytrými teoriemi a kritikou práce rybářů, doporučuji, aby příště raději vyrazili pomoci, jistě tím odvedou daleko záslužnější práci. S blížícími se volbami, někteří kandidáti do zastupitelstva začínají tuto katastrofu využívat pro svoji prezentaci. To mi přijde jako veliký hyenismus. Chtít sbírat body na neštěstí druhých, je nechutné.

Mnoho z Vás se mě dnes ptalo, co bude dál. Během zítřejšího dne dojde k desinfekci hladiny rybníka, kterou provede hasičský záchranný sbor. Dále v minulosti město zadalo zpracování odborné studie, která má pomoci celou záležitost řešit. Aktuálně se studie dokončuje. Ale už nyní vím, že obsahuje velké množství návrhů opatření, které se budou muset udělat. A týkat se to nebude jen samotného rybníka, ale i rybářů, chatařů, veřejnosti, obce Javorník a dalších. Na podzim plánujeme se s jednotlivými skupinami setkávat a začít realizovat návrhy odborníků. O jednotlivých krocích budeme veřejnost včas informovat.

Město Svitavy se k této katastrofě staví čelem. Kromě materiální a fyzické pomoci, která byla již poskytnuta, budu navrhovat na nejbližším jednání zastupitelstva i pomoc finanční.

Věřím, že v brzké době bude rybník Rosnička opět plný čisté vody s rybami, ale nebude to tak hned, jak si mnoho lidí představuje.

David Šimek